20 i 21 kwietnia 2013 roku odbyliśmy Walne Zebranie Członkiń i Członków

W ostatni weekend, nasza organizacja – Sieć obywatelska – Watchdog Polska (a dawniej Stowarzyszenie Liderów Lokalnych Grup Obywatelskich), odbyła doroczne Walne Zebranie Członków. Wyróżniał je fakt, że było to Walne Sprawozdawczo-Wyborcze (odbywa się gdy wybieramy Zarząd, Komisję Rewizyjną bądź Komisję Etyki), i to, że po raz pierwszy spotkaliśmy jako organizacja mająca nową nazwę.

Zdjęcie: Anna Chęć,  CC BY-SA 3.0
Zdjęcie: Anna Chęć, CC BY-SA 3.0

Walne odbyło się w naszym ukochanym miejscu – u podnóża Czarnej Góry – w Siennej. Mieszka tam Członek naszej organizacji – Wojtek Paszkowski. I Wojtek, i Ania – jego żona – stworzyli taką atmosferę, że chce się tam być ciągle. I chociaż wielu z nas jedzie tam przez całą albo pół Polski – zaledwie na dwa dni, odrywając się od „super-pilnych-i-ważnych spraw”, pod koniec nie chce nam się wracać. A każda osoba, która nie może się wybrać – a wie jaka jest Sienna – bardzo żałuje.

Mamy plany, żeby więcej watchdogów się tam zjeżdżało, bo takiego zastrzyku energii i motywacji jak w Siennej łatwo nie daje się znaleźć 🙂

A oto fragment z listu ponownie wybranego, dotychczasowego Prezesa – Szymona Osowskiego, do Członkiń i Członków naszej organizacji, który najlepiej sprawozdaje co ważnego wydarzyło się na Walnym.

„Zarząd został wybrany w następującym składzie:

Aneta Pierzchała-Tolak – członkini zarządu
Katarzyna Batko-Tołuć – członkini zarządu
Szymon Osowski – prezes zarządu
(zarząd wewnątrz decyduje o tym jakie funkcje pełnią poszczególni członkowie zarządu – skarbnik, sekretarz. Jeszcze tego nie zrobiliśmy).

Komisja Rewizyjna wybrana została w następującym składzie:

Areta Wasilewska-Gregorowicz
Przemysław Żak
Zenon Michajłowski

WZC przyjęło sprawozdania merytoryczne oraz finansowe.

Gratuluję wyborów i podziwiam odwagę, że przyjęliście na siebie te obowiązki!

Ważnie są podziękowania za pracę w ostatnich 3 latach:

Dziękuję Arecie [Wasilewskiej-Gregorowicz], Ewie Podleśnej, Przemkowi [Żakowi] za włożony trud przez ostatnie lata w poprawę działalności stowarzyszenia w ramach Komisji Rewizyjnej.

Dziękuję również Marzenie Czarneckiej, Maćkowi Puławskiemu, Katarzynie Tadeusiak-Jeznach za pracę na rzecz stowarzyszenia w Zarządzie.

Nieocenioną pomoc i pracę włożyła Katarzyna Batko-Tołuć jako Dyrektora Programowa – dzięki!

Pracownikom, pracowniczkom, wolontariuszom, wolontariuszom – bez nich nie udałoby się osiągnąć miejsca, w którym jesteśmy.

A członkom dziękuję za inspirację, wsparcie i często za ochrzan, że nie jest coś robione albo wskazywanie, że coś można robić lepiej. Mam nadzieję, że nam nie odpuścicie i będziecie nas mobilizować:)

I na końcu każdej osobie, która włożyła pracę w realizację misji stowarzyszenia!”

Pomóż jawności i naszej niezależności!